#SzczepimySię - Gmina Trzebnica gotowa na szczepienia  |  Dowiedz się więcej nt. Koronawirus gov.pl/koronawirus  |  Bezpłatne infolinie informacyjne NFZ - 800 190 590   /   PZU - 22 505 11 88

  • EN
  • DE

Bank Żywności – podprogram 2019 – efekty

Loga_na_strony_intrnetowe.png

1. Ośrodek Pomocy Społecznej w Trzebnicy z terenu województwa dolnośląskiego przy współpracy z Bankiem Żywności we Wrocławiu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  grudzień 2019 – wrzesień 2020.

2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane);
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający);
  • mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju);
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy);
  • tłuszcze (olej rzepakowy);
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

3. Pomoc żywnościowa trafiła do 654 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa dolnośląskiego.

4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

o 39,96700 ton żywności;

o 2600 paczek żywnościowych;

o 0 posiłków;

5. W ramach Podprogramu 2019 dla 28 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono  6 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:

  • edukacji finansowej - 2 spotkań dla  9 uczestników;
  • żywieniowo dietetycznych -2 spotkań dla 10 uczestników;
  • kulinarnych -2 spotkań dla 9 uczestników.