Szanowni Państwo, na podstawie zarządzenia nr OR.0050.31.2019 Burmistrza Gminy Trzebnica z dnia 29 marca 2019 roku informujemy, że 25 maja 2019 roku (sobota) Urząd Miejski w Trzebnicy będzie czynny w godzinach od 7.30 do 15.30.

Oświadczenie Burmistrza Gminy Trzebnica

Marka Długozimy - Burmistrza Gminy Trzebnica
w sprawie utworzenia jednej, wspólnej akademii piłkarskiej
w Trzebnicy

W ostatnim czasie lokalne środowisko piłkarskie dyskutuje o sytuacji stowarzyszenia Akademia Piłki Nożnej TALENT Trzebnica. Stowarzyszenie to powstało m.in. z byłych działaczy innego lokalnego stowarzyszenia piłkarskiego Polonia Trzebnica, jednak przed rozpoczęciem swojej działalności działacze stowarzyszenia APN TALENT nie zadbali o zapewnienie dla swoich wychowanków odpowiedniej bazy sportowej w postaci dostępu do boisk piłkarskich. W efekcie dzieci z APN TALENT ćwiczą na obiektach w Pawłowie Trzebnickim i Wiszni Małej. Stowarzyszenie to bezpodstawnie zarzuca mi blokowanie dostępu do boisk znajdujących się na trzebnickim stadionie miejskim. Oskarżenie to jest oczywiście nieprawdziwe. Zarówno publicznie (np. ostatnio na komisji sportu Rady Miejskiej czy w mediach społecznościowych), jak i w bezpośrednich rozmowach z członkami stowarzyszenia APN TALENT informowałem, że nie mam przeciwskazań do korzystania przez dzieci z APN TALENT z trzebnickiego stadionu miejskiego, należy jedynie dostosować się do istniejącego grafiku treningów oraz zapłacić obowiązującą na stadionie opłatę, przeznaczaną na utrzymanie obiektu. Na takie, oczywiste w moim odczuciu warunki korzystania ze stadionu miejskiego, władze stowarzyszenia nie chciały jak dotąd przystać.

Czasem, by zrobić dwa kroki do przodu, trzeba najpierw dokonać kroku wstecz. Mając na uwadze dobro dzieci oraz potrzebę konstruktywnego rozwiązania powstałego konfliktu, wykonuję taki krok, bo zależy mi przede wszystkim na dzieciach z naszej gminy oraz na harmonijnej współpracy.

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom rodziców dzieci trenujących w Akademii Piłki Nożnej TALENT Trzebnica, wyciągam rękę do współpracy z omawianym stowarzyszeniem. Sam wielokrotnie wcześniej byłem działaczem różnych stowarzyszeń i poznałem sposób ich funkcjonowania. Obecnie, jako burmistrz mam bardzo dobre stosunki z wszystkimi stowarzyszeniami działającymi w lokalnym środowisku. Również jako burmistrz mam przyjemność dalej z lokalnymi stowarzyszeniami współpracować dla dobra lokalnej społeczności. Chciałbym, aby nie inaczej było ze stowarzyszeniem Akademia Piłki Nożnej TALENT Trzebnica.

Dlatego chciałbym podzielić się z Państwem moim autorskim pomysłem.
Apeluję do władz stowarzyszenia oraz rodziców trenujących w nim dzieci o:
utworzenie jednej wspólnej akademii piłkarskiej, dla dobra wszystkich naszych dzieci, które spotykają się w tych samych szkołach i klasach.

Nie chciałbym, żeby wśród naszych trzebnickich dzieci zaczynała pogłębiać się rywalizacja związana z przynależnością do jednego czy drugiego klubu. Chciałbym za to, aby wspólnie trenowały i – jak powiedziała ostatnio radna - doktor Magdalena Orzechowska - bawiły się piłką, bo o to przecież chodzi też w sporcie – by się bawić i integrować. Chciałbym, żeby sportowa rywalizacja była podejmowana pomiędzy drużynami z innych miast, a nie wewnątrz niewielkiej Trzebnicy, gdzie każdy się ze sobą zna, a dzieci spotykają się w szkołach i dzielą ze sobą ławki szkolne. Tym bardziej, że w tak małym mieście jak Trzebnica funkcjonuje z reguły jeden klub piłkarski, jeden siatkarski, koszykarski i inne. Stworzenie takiej jednej akademii piłkarskiej niesie ze sobą wiele korzyści. Z pewnością wówczas łatwiej jest ułożyć jeden harmonogram korzystania z boisk oraz zmniejszyć koszty finansowe ponoszone przez rodziców dzieci z APN TALENT na uczestnictwo swoich dzieci w treningach oraz w bezpłatnych zgrupowaniach, na obozach czy w turniejach.

Jest rzeczą naturalną i prawnie dopuszczalną, że miasta zawsze wspierają swoje kluby miejskie, tak robi na przykład miasto Żmigród z klubem Piast Żmigród, czy miasto Prusice wspierające klub Orzeł Prusice. To oczywiste, bo klub miejski reprezentuje miasto na zewnątrz w rozgrywkach ligowych, a młodsze roczniki ćwiczące w tym klubie są zapleczem, z którego najlepsi przechodzą do drużyny głównej.

Moja propozycja utworzenia jednej akademii piłkarskiej jest w mojej ocenie tym bardziej zasadna, że nawiązanie przez Polonię Trzebnica współpracy z nowym prezesem Andrzejem Traczykiem -wieloletnim działaczem WKS Śląsk Wrocław, otwiera przed Polonią Trzebnica szerokie spektrum nowych możliwości. Uważam, że dzięki temu niebawem klub Polonia Trzebnica będzie mógł zapewnić młodym piłkarzom lepsze warunki i wyższy poziom szkolenia dzieci. Należy również pamiętać, że Polonia Trzebnica dysponuje kompletnym systemem szkoleniowym od najmłodszych roczników aż po drużynę główną, która reprezentuje miasto w lidze. Młodsze roczniki są zapleczem dla drużyny głównej. Najzdolniejszym zawodnikom udaje się czasem przejść dalej do większych i wyżej plasujących się klubów. Współpraca, którą na dniach sfinalizujemy z klubem ekstraklasy WKS Śląsk Wrocław, w znacznym stopniu ułatwi wymianę zawodników, a najlepsze talenty będą wychwycone na wczesnym etapie, co stanowczo zwiększy szansę dzieciom z Trzebnicy na przedostanie się do najlepszych polskich klubów.

Dlatego chciałbym, aby z tych nowych możliwości mogły skorzystać wszystkie dzieci grające w piłkę nożną w naszej gminie. Wielokrotnie rozmawiałem na ten temat ze sponsorem APN TALENT Trzebnica Panem Michałem Juchą, który mam nadzieję podziela moje zdanie w tym zakresie. Apeluję do rodziców dzieci z Gminy Trzebnica trenujących grę w piłkę nożną o rozważenie mojej propozycji utworzenia jednej akademii piłkarskiej pod auspicjami miasta Trzebnica, tym bardziej, że spora grupa dzieci grających w stowarzyszeniu APN TALENT oraz trenerów wywodzi się z jednego klubu Polonii Trzebnica. Zarówno trenerzy jak i ich wychowankowie będą mogli dalej razem pracować.

Swój apel kieruję również do byłego członka zarządu Polonii Trzebnica, wieloletniego lokalnego działacza piłkarskiego, pomysłodawcy utworzenia w Trzebnicy akademii piłkarskiej a obecnie członka zarządu Akademii Piłki Nożnej TALENT Trzebnica Pana Sławomira Komisarczyka. Sławku mieszkasz w naszej gminie tak jak ja od urodzenia, doskonale znasz lokalne środowisko piłkarskie, razem dane nam było przeprowadzenie wielu ciekawych inicjatyw i zawodów sportowych. Wierzę, że mimo obecnej różnicy zdań, jesteśmy w stanie dalej współpracować dla dobra trzebnickich dzieci. Stwórzmy dla nich jedną wspólną akademię, która będzie przykładem dla innych gmin i dla naszych dzieciaków będzie mogła zrobić więcej niż dwie konkurujące ze sobą akademie piłkarskie. Stwórzmy akademię, która będzie powodem do dumy dla grających w niej dzieci oraz dla rodziców obserwujących i wspierających sportowy rozwój swoich dzieci w duchu wzajemnego poszanowania i gry fair play.

Sławku – jestem przekonany, że byłbyś najbardziej odpowiednią osobą do objęcia funkcji wiceprezesa gminnego klubu sportowego Polonia Trzebnica, odpowiedzialnego za akademię piłkarską i szkolenie dzieci i młodzieży. Jak sam mówiłeś nowy prezes Polonii Trzebnica Andrzej Traczyk jest twoim przyjacielem, co dobrze rokowałoby waszej owocnej współpracy. Z uwagi na naszą wieloletnią znajomość i mój szacunek dla Twojej osoby proszę Cię o wzniesienie się ponad istniejące podziały dla dobra naszych dzieci i rozważenie mojej propozycji. Niech rywalizację w szkołach, na boisku i między nami zastąpi współpraca,
bo zgoda buduje, niezgoda rujnuje.

Zgadzamy się przecież co do fundamentalnej kwestii – wszystkie dzieci są nasze, z tego miasta. Zróbmy to więc dla nich i dla ICH DOBRA – razem!

podpis3.png