• EN
  • DE

Pieczeń Trzebnicka

Smakuje tak, że... palce lizać! Od niedzieli 18 września br. Trzebnica ma kolejny produkt lokalny. Pieczeń przyrządzona według przepisu pani Felicji Lamenta podbiła najpierw serca jury, a teraz będą mogli jej smakować wszyscy kupujący w sklepach, które zaopatruje firma Langner w województwie dolnośląskim, opolskim i wielkopolskim. Serdecznie gratulujemy!

Ogłoszenie wyników miało miejsce 18 września podczas Święta Sadów. Burmistrz Marek Długozima wręczając nagrodę główną - wielofunkcyjny robot kuchenny, podkreślił, że cieszy się, iż Trzebnica zdobyła nowy produkt lokalny, a także, że po raz kolejny jako gmina mamy możliwość wspierania lokalnych przedsiębiorców.

Do konkursu na „Pieczeń Trzebnicką” zgłoszono 13 przepisów. Pieczeń mogła być wykonana z mięsa mielonego, drobiowego lub wieprzowego, wzbogacona farszami. Technolog firmy Langner ocenił przepisy w celu wybrania takich receptur, które mogą mieć zastosowanie przy produkcji masowej. Do drugiej rundy przeszły 3 pieczenie. Najsmaczniejsza okazała się ta przygotowana przez panią Felicję Lamenta, II miejsce zdobyła pani Jadwiga Grodzińska, a III pani Małgorzata Kuczma. Nagrody pieniężne i rzeczowe ufundował Burmistrz Gminy Trzebnica Marek Długozima, a także Firma Langner właściciel sklepu „U Gąski”.

Założeniem konkursu było wyłonienie najlepszej receptury dla lokalnego specjału kulinarnego. Pieczeń przygotowaną według zwycięskiej receptury można kupić w sklepie u „Gąski” w Trzebnicy przy ul. Daszyńskiego.

IMG_0037.jpeg
Do drugiej rundy przeszły 3 pieczenie. Ich receptury mogą być zastosowane przy produkcji masowej.

IMG_0049.jpeg

Jury, które oceniało Pieczeń Trzebnicką: Magdalena Wojciechowska, Jakub Szurkawski, Łucja Kołodziejczyk, Siostra Olimpia, Władysław Zięba, Leontyna Gągało, Jolanta Koziara

IMG_0036.jpeg
Trzebnica zdobyła nowy produkt lokalny. Będą mogli go skosztować wszyscy kupujący w sklepach, które zaopatruje firma Langner w województwie dolnośląskim, opolskim i wielkopolskim.